Komáromi Méntelep és Mezőgazdasági Kombinát története 

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOK

Komáromi Méntelep és Mezőgazdasági Kombinát története

Az 1907-re felépült méntelep és laktanya 12 épületet és tartozékait foglalta magába. A főépületben voltak az irodák, itt szállásolták el a legénységet és itt kapott helyet a 4-5 tiszti és altiszti lakás is. Az Igmándi úti főépülettől délre az altiszti kantin, északra a parancsnoki épület (tisztilak) volt.

A telephez tartozott négy istálló, beteglóistálló és patkolóműhely is.

A Méntelep hozzájárult Komárom társadalmi életének színesítéséhez.

Az őszi időszakban nagyszabású Hubertus lovaglásokat rendeztek, tavasszal pedig tenyészló vásárokat és kiállításokat tartottak.
A méntelepet 1961-ben megszüntették.

1962-ben területét a Komáromi Állami Gazdaság vette át. Központja a Komáromi Méntelep főépületében nyert elhelyezést. Az egykori tisztilakban idővel a Gesztenyés Óvoda kapott helyet, az altiszti kantin pedig magántulajdonba került. A többi épületet 1970-ben és 1972-ben a modern lakóházak építésekor lebontották. A gazdaság több alkalommal is megkapta a Kiváló Vállalat kitüntetést, 1984-ben pedig a Mezőgazdasági Kombinát cím viselésére jogosító okiratot.

1993-ban részvénytársasággá alakították, majd 2004-ben eladásra került. Az új tulajdonos a Komárom, Igmándi út 38. szám alatti irodaházat kiürítette.
A kiállítás anyaga az egykori parancsnokok, vezetők és vezérigazgatók, illetve dolgozók relikviáiból állt össze.

Nyitvatartási idő

Kedd – vasárnap: 09:00 – 17:00
Ünnepnapokon: 09:00 – 17:00

Belépőjegy

A belépés ingyenes

Kapcsolat
Telefonszám: + 36 34 344 697
Email: brigetio@brigetio.hu

Állandó kiállításaink​